Bintangs

Bijgewerkt 29 jan 2014



De vette Sound  2001 Eerste Bintangs bij elkaar  Fire and iron  Opnieuw op podium  Bintangs  Het begin  Bintangs altijd anders  Door de voorpui  Ekestos 

Paul Acket  Discografie beginjaren 

Bezetting door de jaren heen  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan  Burt van der Meij 

Beverpop   Q 65

Deze pagina is samengesteld om te onderzoeken in hoeverre er bandjes zijn geweest die opgericht zijn in Beverwijk of daar veel gespeelt hebben en die hun oorsprong hebben in de jaren '60. Door deze gegevens aan te bieden op het internet kunnen ze van dienst zijn voor mede geïnteresseerden en door aanvullende gegevens uitgroeien tot een groter geheel. Andere bandjes zijn in voorbereiding. Heb je nog gegevens die deze pagina kunnen aanvullen of heb je gegevens over andere bandjes uit deze omgeving uit de jaren 60 gaarne een berichtje naar de samensteller.
Voor suggesties of vragen; Coen Niesten. c.niesten@tiscali.nl


Sound




Een beetje gedateerde opnamen. Maar hier is goed het karakteristieke geluid te horen.
(Vette Beverwijkse Hoogovensound)
Dit had ik ooit opgenomen met een VHS recorder. Daarna overgezet op DVD en nu op Youtube.







2001 Oer Bintangs waren weer even bij elkaar






De zanger en de drummer zijn de oprichters van de Bintangs. De Foto's zijn genomen tijdens de reunie in het Kennemertheater in 2001. Ze oefenden vroeger in de Bergerslaan en dat was de Indische buurt. Toen de Kraayevelds erbij kwamen bleven ze daar oefenen, naast de kelder van de Hamlets. De drummer van de Hamlets had een Indonesische vriendin waardoor ze in die kelder mochten oefenen. De huidige zanger Dagomar Jansen is een zoon van de oude drummer op de foto. (Met dank aan Riet Molenaar voor de foto's en het commentaar)
foto's © Riet Molenaar.

Jacques Rob Weijsters ? en Frank Kraayeveld
Bongo Boy Fred Maas (z'n bijnaam was "Bongo Boy") overleed 5 mei 2006 in z'n woonplaats Amsterdam aan de gevolgen van een hartaandoening. Fred Maas speelde in de Bintangs in de jaren 1961 - 1962 en hij was (indische afkomst) mede verantwoordelijk voor de bandnaam. (Bintangs is Maleis voor sterren)



Will en Meine Will Nimitzs en Meine Fernhout
drummer Jansen ????                                                       




Fire and iron




De cd gaf Frank Kraaijeveld, sinds 1961 bij de Bintangs, weer een kick .



Fire and Iron

Frank Kraaijeveld; zonder mij had deze band al ruim jaar 35 jaar
niet meer bestaan.
Ik ben doorgegaan omdat het te leuk was om te doen.





De cd Doc





doc De nieuwe CD van de Bintangs; "DOC". Hoesontwerp: Frank Kraaijeveld ( foto Merlijn Viersma ) Bintangs in 2006 Anno 2006. De nog altijd aktieve Bintangs met hun "motor" Frank Kraaijeveld in het midden (foto Kees Blokker)



Bintangs opnieuw op podium



Op 29 oktober dan is het zover. Dan hebben de Bintangs hun eerste optreden in Haarlem. De oudste rockband van Nederland maakt een herstart nadat een halfjaar geleden 3 leden opstapten. Oprichter Frank Kraaijeveld en Jan Wijte, beide leden van het eerste uur, hebben besloten om door te gaan.
(Uit de Metro van dinsdag 19 oktober 2004)


Uiteen



Bron; Haarlems Dagblad
Roemruchte band Bintangs uiteen
HAARLEM - De oudste rockband van Nederland, de Bintangs, is uit elkaar gevallen. Gus Pleines (zanglmondharmonica), Jack van Schie (gitaar) en Burt van der Meij (drums) zijn opgestapt. Alle optredens zijn afgelast. Volgens Frank Kraaijeveld (zang/bas) staat het voortbestaan van de 43 jaar oude band niet op het spel. ,,Jan Wijte (gitaar/dwarsfluit) en ik gaan zeker door”, zegt de Haarlemmer. ,,Drummer Aad Hooft komt er bij. Met andere muzikanten wordt nog onderhandeld.”

Respectvol.
Vertrek van Bintangs Gus en Jack - zij waren decennia lang gezichtsbepalende bandleden
door Gertjan Huijbens. HAARLEM - Er klinkt berusting in het commentaar van Frank Kraaijeveld op het vertrek van drie van zijn bandleden. ,,Nee, ik ben niet boos. Dit kan na zo veel jaar een keer gebeuren. Het is alleen maar vervelend voor iedereen. Dit was de bezetting die het langst heeft standgehouden. We waren sinds de herstart in 1989 bij elkaar. Alleen Burt van der Meij kwam er begin 2003 bij, nadat drummer Kees Brouwer was overleden. Het opstappen van bandleden is beslist niet nieuw voor de Bintangs. Al vanaf de oprichting in 1961 is het een komen en gaan van muzikanten, voornamelijk afkomstig uit Kennemerland. De groep is in 1985 zelfs gestopt, om vier jaar later na een reünieconcert weer met hernieuwde energie verder te gaan. Maar met het vertrek van gezichtsbepalende leden als Gus Pleines en Jack van Schie wordt er wel een periode afgesloten.

Pleines begon in 1966 met de Bintangs als opvolger van zanger Will Nimis. Jack van Schie kwam in 1973 in de band Kraaijeveld en ging vervolgens met Frank Kraaijeveld en drummer Harry Schierbeek mee naar de herenigde Bintangs. Pleijnes en Van Schie schitteren samen op veel singles, ip’s en cd’s. Zo als de albums Genuine Bull (1975), Bintangs (1977), Night fighter (1979), Mickey Finn (1980), Alright Alright (1991), Acoustic Adventures (1992), Ruby Red Hot (1996) en Lafem me sans tête (2001). ,,Het respect overheerst, zegt manager Paul Snijers, tevens jarenlang fan. ,,Gus en Jack vormden respectievelijk 38 en 30 jaar een onvervangbaar deel van De Bintangs. De band is hen veel dank verschuldigd.”

Ook over het opstappen van Burt van der Meij wil Snijers geen kwaad woord spreken. ,,Hij heeft ons na de plotselinge dood van Kees Brouwer op fantastische wijze door een moeilijke periode heen geholpen.” Bintangs: niet boos. ,,Dit kan na zoveel jaar een keer gebeuren.”


Dubbel CD "Come on"



(uit de Kennemer)
Come on: cd van De Bintangs

Er bij Universal een dubbel-cd van De Bintangs verschenen. Op deze schijven staan alle nummers die zijn uitgebracht op het Decca label, aangevuld met de singles die verschenen op Muziek Express,Yep en CNR. Bij de opnames voor de Decca single Hello Goodbye was in de archieven ook nog het nummer Come On op de moederband terug te vinden. Met als vermelding ‘reserve’. Ook dit nog nooit eerder uitgebrachte nummer zal op de cd verschijnen. Verder zijn te horen alle nummers van de lp’s Blues On The Ceiling, Travellin’ in the USA en Down South Blues.




Het begin




In 1960 speelde Meine Fernhout, Arti en Frank Kraayeveld met 6 Indische jongens in een band genaamd de Black Fantoms. Maar toen deze naam in 1961 werd ingeruild voor "Bintangs", wat sterren betekend bij b.v. militairen, werd de toekomst van de IJmond rock bepaald. Negen muzikanten uit Beverwijk en Santpoort legden de basis van ‘hard, stevig, geen geneuzel maar spelen’.
De eerste negen Bintangs waren Rob Wijsters (zang), Fred Maas (bongo’s), Piet Maas (slag- gitaar), Bill Tromp (sambaballen), Frank Kraaieveld (bas) , James Schwab (bas), Meine Fernhout (slaggitaar), Arti Kraaijeveld (sologitaar) en Jimmy ‘manneke’ Jansen (drums). Toen de band in 1963 een vrij stabiele formatie was geworden werd er nog voor de helft dansmuziek gespeeld. Daarvoor waren veel wisselingen van bandleden. Van de formatie bleef in de winter van 1963 uiteindelijk Frank, Arti, Meine en ‘Manneke’ Jansen over. Toen Henk van Besu de drumstokjes van Jansen over nam en Wil Nimis (zang en mondorgel) de band versterkte gingen Bintangs de ‘Engelse muziek’, de ‘beat’, spelen. De Bintangs lieten zich daarbij flink inspireren door de muziek van de BBC en Radio Luxemburg. De muziek werd ruiger, meer bluesy. De naam en faam van de band steeg en ergens rond zomer 1964 had ieder een het plotseling bewondering over ‘de Nederlandse Rolling Stones’.
Onder de VETTIGE ROOKWOLKEN VAN HOOGOVENS ontstond de Bintangssound. De band gaf de opmaat voor de eigen IJmondse popcultuur. Een cultuur van op pure rythm & blues geënte stevige en vooral harde muziek, gebouwd op industriële inspiratie. De amerikaanse invloeden o.a. van Bo Didley en Muddy Waters waren toen duidelijk aanwezig in de muziek van de Bintangs.
Ook het imago van ‘de Nederlandse Rolling Stones’ zoals Bintangs werden genoemd was: ‘altijd harder dan wie dan ook’.



Bintangs Foto genomen in de kelder van de Bergerslaan




Bintangs altijd anders




Dat imago is nooit veranderd. Bintangs wel. In tegenstelling tot het stabiele imago heeft de band altijd veel geëxperimenteerd. Onder aanvoering van de vooruitstrevende Arti Kraaijeveld (nu Gigantjes) werden veel vernieuwingen in de Nederlandse popcultuur geïntroduceerd en toch bleef de band’lekker ruig’.
De drijfveer tot veranderen zat al in de naam van de band. Bintangs is Maleis voor ‘sterren’, maar ook voor ‘zij, die zich onderscheiden’. Vernieuwing en experiment beslaan vele bladzij de van het Bintangs-dossier. Menige ‘slag’ werd gevoerd tussen de hardliners Frank Kraaijeveld en Gus Pleines, die beiden liefst pure rythm & blues speelden en de vemieuwingsgezinde muzikale wonderkinderen Jan Wijte en Arti Kraaijveld. Gus: ,,Resultaat van die discussies was dat wij wel de drie akkoorden van de blues speelden, maar altijd net even anders dan gebruikelijk was".

De motor achter Bintangs bassist Frank Kraaijeveld, weel zich nog goed situaties te herin neren waar het uit de hand liep. ,,Wij hadden een hele felle aan hang. Dat ging door de toenmalige scheidingen in de jeugd heen. Toen had je ‘pleiners’ en ‘dijkers’. In Beverwijk en omgeving sprak men van ‘kikkers’ en ‘nozems’. Onze fans behoorden tot beide groepen en waren vooral heel erg fanatiek. Ik kan me nog goed een optreden in een socië teit in Bloemendaal herinneren waar de zaal stampvol zat met zo’n 300 â 400 mensen. Buiten stonden nog vijfhonderd mensen te wachten. Toen wij de eerste tonen lieten horen, braken ze de tent af. Ze liepen dwars door de voorpui naar binnen. Alles ging stuk. Daarna mochten we in een aantal zalen nooit meer terugkomen.




Door de voorpui




Bintangs Zanger/saxofonist Rob Kruisman in 1972 even Bintang en ook bekend van Ekseption, Carlsberg en nu De Gigantjes stond voor die sociëteit op de stoep en weet zich optreden nog als de dag van gisteren te herinneren. ,,Op het moment dat iedereen door de voorgevel denderde, rukte een meisje van een jaar of zestien het bord ‘algehele vergunning’ van de pui en bleef van hysterie een kwartier lang met haar naaldhak op dat bord inhakken.
Het was 1964. De jeugd schudde de leiband van pa en moe af. Alles zou veranderen. In die tijd ontstonden ook de eerste protesten in de vorm van ingezonden brieven in de regionale dagbladen tegen de ongepolijste sound van de band en vooral tegen het voor die tijd aanstootgevend gedrag van de fans. Op 3 oktober 1965 werd een concert gegeven in de zaal Meerestein. Toegangs deuren, ruiten en interieur sneuvelden tijdens dat optreden. Datzelfde weekeinde werd door enkele zeer fanatieke fans van de band op de tachtig meter hoge gashouder van Beverwijk de naam Bintangs geschilderd in drie meter hoge witte letters. De naam Bintangs was daarmee voor lang ook visueel gevestigd.
The Bintangs vernieuwde met de jeugd mee. Slaggitarist Jan Wijte werd door de Kraaijevelds vanuit The Relations aan Bintangs toegevoegd. Na diverse wisselingen in dc samenstelling van de band komt Gus Pleines van de in deze contreien vermaarde formatie The Hotletts in de band als zanger en mondorgelspeler. De ‘gouden jaren’ zou den beginnen. In 1965 werd de eerste single gemaakt ‘You can’t judge a book by looking at the cover/I’m a man’ op het Muziek Express-label. Nu een gewild collectors item. Datzelfde jaar stonden de Bintangs in de Brabanthallen in Den Bosch in het voorprogramma van hun eigen idolen: The Rolling Stones.




Ekestos




"Ik wilde zelf in een beatband spelen nadat ik de Tielman Brothers op tv had gezien", vertelt Frank Kraayeveld. Hij onderstreept daarmee dat de rockmuziek in de regio natuurlijk niet met de komst van het Patronaat, maar reeds in de jaren vijftig begon. (Het Patrionaat = Haarlems eerste en enige serieuze popmuziektheater). Bintangs-oprichter Kraaijeveld woonde destijds niet in Beverwijk, zoals vaak wordt gedacht, maar in Santpoort Zuid. ,,Hier in de omgeving had je al tal van Indo-bands. De allereerste Bintangs telde naast de Kraaijeveld- broers Frank en Arti ook nog een viertal Indische jongens. In 1961 speelden ze op een podium bij het speeltuingebouw Kindervreugd in het Haarlemse Parkwijk. En heel veel in Beverwijk. De Bintangs werden razendsnel populair in de regio.
,,In 1964 of 1965 kreeg de manager van Ekestos het in z’n hoofd om ons binnen te halen, vertelt Kraaijeveld. ,,Dat was een donkere jazzclub op het toen malige Stationsplein Haarlem. Een pijpenla. Het was er barstenvol. Een gekkenhuis. Het meubilair werd finaal in puin getrapt. Andere regionale muzikanten werden vooral als concurrenten gezien. Weliswaar niet op leven en dood, maar toch. ,,In Beverwijk hadden we niet veel te duchten. Daar had je The Hamlets en The Selfkick. Maar dat was toch wel een eh... ander niveau." In Haarlem timmerde Rob Hoeke en zijn rhythm & bluesgroep aan de weg door vanaf halverwege de jaren zestig de ene na de andere top 40 hit te halen. Eind jaren zestig ‘scoren’ de Bintangs zelf ook met Ridin’ on the L&N en Travelin' in the USA. (Uit HDC 19 april 03)



Paul Acket



Na een auditie bij Paul Acket die bandjes aan het zoeken was voor een toernee door Nederland werd de Bintangs een platencontract aangeboden samen met de Outsiders voor het platenlabel Pop-Art. De eerste single "You can't judge a book by looking at the cover" was een feit. Bezetting toen was Gus Pleines, Henk van Besu, Jan Wijte en Frank en Artie Kraayeveld. Er zijn nog wat singles opgenomen voordat de Bintangs echt doorbraken mede door de hit-single "Ridin' on the L and N". Deze plaat stond 9 weken in de Top 40 met 12 als hoogste plaats. Ook de single daarna "Travellin' in the USA" verbleef 9 weken in de Top 40.



Discografie beginjaren




Discografie Discografie beginjaren

You can't judge a book by looking at the cover / I'm a man.
Walkin' the boogie / Groovin'
Pile Works / See me waitin'
Please do listen / No blame'
Splendid Sight / 60$ boss




Bezetting door de jaren heen





1. Fred Maas ('61)
2. Piet Maas ('61)
3. Bill Trommp ('61)
4. Rob Wijsters ('61/'62)
5. James Schwab ('61/'62)
6.Jimmy Jansen ('61/'63)
7. Meine Fernhout ('61/'64)
8. Arti Kraaijeveld ('61/'68 en '70/'71)
9. Frank Kraaijeveld ('61/'71 en '74/'85 en '89/'01)
10. Henk van Besu ('63/'66)
11. Will Nimitsz ('64/'66)
12. Peter de Leeuwe ('65/'67)
13. Jan Wijte ('65/'73 en '89/'01)
14. Gus Pleines ('66/'67 en '68/'72 en '74/'83 en '89/'01)
15. Frans Kroon ('67)
16. Henk van Norden ('67)
17. Hermke Klaassen ('67)
18. Nico Taihuttu ('67)
19. Harry Schierbeek ('67/'68 en '74/'83)
20. Aad Hooft ('68/'73)
21. Rob van Donselaar ('69/'73)
22. Ronald Krom ('71/'73)
23. Rob Kruisman ('72/'73)
24. Rob ten Bokum ('72/'73)
25. Charles van der Steeg ('72/'73)
26. Japie Castricum ('74/'75)
27. Jack van Schie ('74/'83 en '89/'01)
28. Albert Schierbeek ('75/'80)
29. Ben de Bruin ('80)
30. Jan Paul van der Meij ('82)
31. Frits van der Meij ('83/'85)
32. Hans Oldenburg ('83/'85)
33. Don Verdier ('84)
34. Steef Verdier ('84)
35. René Quant ('84)
36. Robbie Ruyter ('84)
37. Harry Jansen ('84)
38. Alfred van der Linden ('84/'85)
39. Burt van der Meij ('84/'85)
40. Cees Brouwer ('89/'01)



Het bloed kruipt waar het niet gaan kan



De Bintangs bestaan ruim 40 jaar !



Nadat de band in '83 was gestopt en er in '85 nog een afscheidconcert gegeven was met oud-leden begon het in '89 weer te kriebelen.
Frank Kraaijeveld vroeg Gus Pleines, Jack van Schie en Jan Wijte om weer twee tot drie keer per maand te spelen en de hergeboorte van de Bintangs was een feit.



Burt van der Meij



(uit het Haarlems Dagblad)
door Ab Winkel

BEVERWIJK - Hij hoefde er niet lang over na te denken. Beverwijker Burt van der Meij (48 jaar) weet immers precies wat hij kan verwachten nu hij nieuwe drummer van de Bintangs is. ,,Ik volg de groep eigenlijk altijd al. Alsof ik op de achtergrond meedoe.” En, weet Van der Meij, de Bintangs maken swingende muziek ,,Het is meer dan een simpel bluesje in c.”

Het is een gevoelige bezettingswisseling, die de langst bestaan de band uit Nederland heeft doorgevoerd. Dat weet ook Burt van der Meij. Hij kende Kees Brouwer, omdat hij de Bintangs kent. Brouwer drumde vanaf 1989 bij de Bintangs. Hij stapte eind vorig jaar uit het leven. ,,Ik was liever om een andere reden bij de Bintangs gekomen. Kees en ik kenden elkaar niet heel goed, maar we spraken elkaar regelmatig en wisten waarmee we bezig waren. De groep heeft het er moeilijk mee gehad. Ik kan niet meer dan mijn best doen.” Het haar is kort, het gezicht licht gebruind en fysiek zit het bij Burt allemaal wel snor. Hij beschouwt drummen als topsport. Dus zit je als drummer af en toe in het krachthonk en ren je een stuk. Die instelling loont en de keuze voor hem is dan ook logisch. Van der Meij zit al zo’n 35 jaar achter de drumkit, speelt op topniveau, houdt van de muziek en kent de groep.

Om het geheugen even op te frissen: Burt speelde vanaf 1969 onder meer met Relation, Carlsberg, Binberg, Jaques Kloes, Soulmates, Salomon King, Dais, Bladerunner, Bob Color, De Dertigers en tot voor kort de Workmates. Maar ook al eens met de Bintangs. ,,Ik houd van heel veel soorten stevige muziek. Het moet ook een beetje swingen of funken. Bij de Bintangs is dat er de laatste jaren met het invoeren van eigen composities ingegroeid. De nummers zitten goed in elkaar. Het zijn nummers met inhoud.”
Burt kent Bintangs-zanger, bassist en componist Frank Kraaijeveld ook via het gezamenlijk werk bij het Veronicablad en een tijdlang reden de mannen carpoolend samen naar Hilversum. ,,Frank liet dan vaak horen waarmee de groep bezig was. Ik heb heel wat nummers gehoord van het eerste stadium, Frank die zich begeleidt op gitaar, tot en met de studioversie die door de hele band wordt gespeeld. We bespraken dan hoe het ritme in het nummer zou kunnen lopen. Net alsof ik op de achtergrond al meedrumde.”
Burt maakte kortstondig deel uit van de Bintangs. Dat was in 1984. Die groep nam nog de single 1 wanna be your cigarette op. Daarna volgde het afscheidsconcert in de Amsterdamse rocktempel Paradiso, dat in 1985 op dubbelelpee verscheen (later ook op een dubbel-cd) en waarop Burt in vier nummers te horen is. ,,We weten uit die tijd dat het klikte. Ritmisch gezien houden we van dezelfde aanpak en hetzelfde avontuur.”
Spelen bij de Bintangs past bij wat Burt nog van muziek maken verwacht. ,,De groep streeft al een tijdje naar zo’n twintig concerten per jaar. Dat is goed te combineren met werken. En er wordt nog wekelijks geoefend, dat blijft mooi om te doen. Daarnaast hoop ik dat er weer een cd gemaakt gaat worden, want sleutelen aan nieuwe nummers is iets wat ik graag doe.”





Met dank aan Peter Spruit en Ans Meijland-Niesten voor de krantenverzamelingen.
Geraadpleegd o.a.; artikel "Elke straat z'n eigen bandje" door Richard Neve.
Ondanks zorgvuldigheid bij het samenstellen kan deze pagina onjuistheden bevatten. Heeft U nog gegevens die deze pagina kunnen aanvullen of heeft gegevens over andere bandjes, gaarne een berichtje naar de samensteller. Voor suggesties of vragen; Coen Niesten. c.niesten@tiscali.nl

Terug naar de Homepage

Terug naar boven. Nederbeat.